Видобувні підприємства пройшли тренінг щодо особливостей подання Звітів про платежі на користь держави

17 серпня 2021 року понад 50 компаній пройшли онлайн-тренінг «Нові можливості використання Електронної системи подання та аналізу звітності Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Проєкту «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізує Німецьке Товариство Міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ.

17 серпня 2021 року ГО №Нова Енергія» за підтримки Міністерства енергетики України організувала захід з  презентації нових можливостей Електронної системи подання та аналізу звітності Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні https://eiti.gov.ua/. Впровадження Електронної системи звітності ІПВГ (або онлайн-платформа ІПВГ) здійснюється в рамках зобов’язань визначених Законом України «Про забезпечення прозорості у видобувних  галузях» та покладених на Міненерго урядових завдань відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік та плану дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”  у 2021 – 2022 роках.

Метою впровадження онлайн-платформи ІПВГ є спрощення системи звітування відповідно до вимог ІПВГ, та доступу зацікавлених сторін до інформації  щодо діяльності  видобувних галузей в Україні.

Під час вітального слова, представники Директорату з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики Міістерства енергетики України, зазначили:

«Наразі Міненерго спільно з незалежним адміністраторам, – компанією Ернст енд ЯНГ  розпочало  роботу над підготовкою звіту ІПВГ за 2020 рік. На вебсайті Міненерго оприлюднено Оголошення про звітування суб’єктами розкриття інформації відповідно до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», а деякі підприємства уже надали через онлайн платформу заповнені форми звітності ІПВГ. Цей рік є дуже важливим для  подальшого успішного впровадження в Україні  Ініціативи прозорості видобувних галузей, оскільки саме  в цьому році  здійснюється дослідна експлуатація  електронної системи звітності ІПВГ.  Ми  сподіваємося, що у цьому році,  переважна  більшість компаній  надаватиме звіти  через онлайн-платформу ІПВГ».

До участі в заході було заучено представників Національного секретаріату ІПВГ, команду розробників та адміністраторів порталу, Незалежного адміністратора, а серед слухачів були представники установ та організацій, що здійснюють діяльність у видобувному секторі та транспортуванні вуглеводнів.

Серед основних тем, розкритих під час заходу можна виділити наступні:

  • Стандарт ІПВГ та Портал даних видобувної галузі;
  • Оновлені інструкції до електронних форм звітності;
  • Особливості технічної підтримки подання звітності;
  • Делегування представнику без КЕП організації права підготовки звітності;
  • Особливості проведення звірки платежів за 2020 рік.

Тематика тренінгу була вкрай актуальною, враховуючи, що граничний термін подання Звіту про платежі на користь держави та Консолідованого звіту про платежі на користь держави затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 858 «Деякі питання забезпечення прозорості у видобувних галузях» спливає вже 01 вересня.

На завершення, учасники заходу висловили сподівання, що найближчим часом буде виконано оновлення системи, що суттєво спростить процес підготовки і подання звітності, а також врегулює неоднозначності, що можуть виникати у підзвітних компаній та установ.