Засідання БГ ІПВГ

Чергове засідання БГ ІПВГ відбулось 1 жовтня 2021 року. Юлія Підкоморна привітала усіх учасників засідання Багатосторонньої групи щодо імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні від імені Міністра енергетики України  Германа Галущенко.

Схвалення Звіту про техніко-економічний аналіз та Початкового звіту в рамках підготовки Звіту ІПВГ за 2020 рік

А. Кітура, ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», зробив презентацію Техніко-економічної оцінки та Початкового звіту ІПВГ в рамках підготовки Звіту ІПВГ за 2020 рік. На основі даних від ДПС було проаналізовано надходження в розрізі галузей. Добування нафти і природного газу залишається основним донором серед галузей, що генерує найбільше податкових та не податкових надходжень на користь держави. Сумарно добування природного газу, сирої нафти, кам’яного вугілля, руд заліза і транспортування нафти та природного газу становить більше 95,65% надходжень Зведеного бюджету та надходжень ЄСВ від усіх видобувних галузей у 2020 році. Цих галузей достатньо для виконання умов щодо суттєвості Стандарту ІПВГ. З практики минулих років до Звіту ІПВГ ще були додані галузі, котрі не генерують суттєвих надходжень, але були цікавими для БГ ІПВГ, а саме – добування руд титану та добування руд марганцю. Рекомендація від Незалежного адміністратора – обмежитись цими ж галузями в частині звірки даних. Галузі, що є потенційно цікавими –  видобування будівельного каміння, піску для скляної промисловості (пісок кварцовий), вогнетривких та тугоплавких глин. Перелічені галузі мають специфіку – їх платежі є не суттєвими і у цих галузях працює дуже багато дрібних компаній. Тому рекомендація Незалежного адміністратора не включати видобування піску для скляної промисловості (пісок кварцовий), будівельного каміння, вогнетривких та тугоплавких глин в обсяг звірки.

БГ ІПВГ обговорили та схвалили наступні питання:

  1. Перелік наступних матеріальних галузей: добування кам’яного вугілля, добування сирої нафти, добування природного газу, добування руд заліза, транспортування нафти та газу, добування руд титану, добування руд марганцю для Звіту ІПВГ за 2020 рік.
  2. Встановлення порогу суттєвості для надходжень за видами платежів у розмірі 2%.
  3. Включення у звітування екологічного податку та земельний податок з юридичних осіб, а також збору за надання та продовження строку дії спецдозволів у Звіт ІПВГ за 2020 рік.
  4. Включення до звітування субнаціональних платежів (вимога 4.6) для Звіту ІПВГ за 2020 рік
  5. Включення до звітування субнаціональних переказів (вимога 5.2) для Звіту ІПВГ за 2020 рік
  6. Затвердження порогу суттєвості для однієї компанії у розмірі – 75 млн грн для 2020 року
  7. Затвердження списку суттєвих компаній
  8. Затвердження основних контрагентів з боку державних установ: Державна податкова служба, Державна митна служба, Державна казначейська служба України, Міністерство економіки України, Міністерство фінансів та Державна служба геології та надр.
  9. Затвердження розміру похибки
  10. Включення в форми опитування інформації щодо доходу від продажу долі  видобутку держави та інші доходи в натуральній формі (вимога 4.2) та інфраструктурних та бартерних угод (вимога 4.3)
  11. Щодо підтвердження достовірності даних
  12. Поріг матеріальності для операцій з ДП у розмірі 10 млн грн
  13. Поняття і перелік державних підприємств
  14. Доцільність аналізу фінансових планів
  15. Щодо включення запитань щодо участі держави (в рамках вимоги Стандарту ІПВГ 2.6) до опитувальних листів
  16. Щодо включення додаткових запитань щодо кредитів та державних гарантій (в рамках вимоги Стандарту ІПВГ 2.6) до опитувальних листів
  17. Щодо включення додаткових запитань щодо практик відносин між державою та державними підприємствами (в рамках вимоги Стандарту ІПВГ 2.6) до опитувальних листів
  18. Запитання щодо транзакцій за участю підприємств, що перебувають у власності держави, що будуть направлені підзвітним компаніям
  19. Щодо доповнення анкет питаннями щодо квазіфіскальних витрат та соціальних витрат державних підприємств
  20. Щодо проектного звітування та додаткового запиту в ДПС
  21. Включення оператора газосховищ АТ «Укртрансгаз» в сферу охоплення звіркою
  22. Щодо включення інформації про транзит та включення в сферу охоплення Звіту ІПВГ платежів за транспортування лише від тих видобувних компаній, які визначені суттєвими. Поріг матеріальності для платежів за транспортування вуглеводнів у розмірі 10 млн грн.
  23. Інформація щодо запасів та обсягів видобування руд титану
  24. Старательська та дрібномасштабна розробка корисних копалин
  25. Щодо гнучкого звітування у підготовці Звітів ІПВГ
  26. Щодо схвалення Звіту з техніко-економічної оцінки та Початкового Звіту в рамках підготовки Звіту ІПВГ за 2020 рік
  27. Обговорення коментарів та зауваженнь з валідаційного звіту від 31.03.2021

Схвалення Звіту про прогрес за 2020 рік

Олеся Нехорошко зазначила, що на попередньому засіданні БГ ІПВГ було вже обговорено аналіз виконання Робочого плану за 2020 рік, що є частиною Звіту про прогрес за 2020 рік. Також Олеся запропонувала зосередитись на обговоренні рекомендацій Незалежного адміністратора до процесу ІПВГ в Україні, котрі були зафіксовані у останньому Звіті ІПВГ за 2019 рік. Олеся зазначила, що деякі з рекомендацій є досить глобальними і запропонувала донорам та громадським організаціям звернути на них увагу і, можливо, взяти собі як окремий проект для реалізації. На голосування було винесено питання щодо схвалення Звіту про прогрес за 2020 рік. За підсумками обговорення члени БГ ІПВГ проголосували «за» одноголосно.

Схвалення Технічного завдання щодо «Доопрацювання MVP електронної системи подання та аналізу звітності та публічної частини Національного порталу ІПВГ України»

Віталій Филенко презентував Технічне завдання щодо «Доопрацювання MVP електронної системи подання та аналізу звітності та публічної частини Національного порталу ІПВГ України». На голосування винесено питання щодо схвалення Технічного завдання щодо «Доопрацювання MVP електронної системи подання та аналізу звітності та публічної частини Національного порталу ІПВГ України». За підсумками обговорення члени БГ ІПВГ проголосували «за» одноголосно.