Відбулась конференція “Роль ІПВГ у трансформації енергетики України”

8го лютого 2022 року відбулась онлайн конференція «Роль ініціативи прозорості видобувних галузей у трансформації енергетики України». Ярослав Демченков, заступник Міністра енегретики України, відкрив захід, на якому усі учасники мали можливість обмінятися думками про здобутки та перспективи у реформуванні енергетики та ролі інструменту ІПВГ у вирішенні надзвичайно складних викликів сьогодення, насамперед це зміцнення енергетичної безпеки України та  реалізації «зеленого курсу».

На вебсайті Міненерго та національному сайті ІПВГ в Україні опубліковано сьомий Звіт ІПВГ за 2020 рік, який відповідно до висновків Багатосторонньої групи зацікавлених сторін, є кращим у порівнянні з попередніми звітами, і  безперечно демонструє успішний результат багаторічної   спільної роботи всіх задіяних у цьому процесі сторін, а це Уряд, Верховна Рада, компанії, громадські організації та наші  партнери – міжнародні організації, зокрема Міжнародний Секретаріат ІПВГ, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), USAID, Міжнародний фонд «Відродження»  та інші.

Не дивлячись на виклики, які постійно постають перед нами, Україна успішно виконує взяті на себе зобов’язання щодо імплементації міжнародного Стандарту  ІПВГ. У 2015 році розпочався процес звітування і виконання вимог  стандарту ІПВГ. У цьому ж році було підготовлено перший Звіт ІПВГ за 2013 рік. Треба зазначити, що з кожним роком  щорічні національні звіти стають більш кращими, інформативними, цікавим і корисними. Звіти ІПВГ акцентують увагу на проблемах і одночасно  допомагають визначити напрямки, які потребують прийняття важливих рішень.

Інструмент ІПВГ та  впровадження міжнародних стандартів прозорості  у видобувних галузях сприяли успішним  змінам, що відбулися у сфері надкористування, економічно-соціального партнерства у регіонах, питаннях бенефіціарного права, а також запровадження практики публічного обговорення із зацікавленими сторонами широкого спектру енергетичних питань.

Позитивним сигналом, безперечно є прийняті у грудні 2021 року зміни до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» що значно підвищили вимоги до  прозорості у видобувних галузях, зокрема щодо повного розкриття  контрактів і договорів про надрокористування, удосконалення процесу звітування державних підприємств та інше.

Підвищення прозорості і підзвітності  видобувних галузей для України, – це можливість залучення інвестицій у видобувні галузі,  прийняття збалансованих стратегічних  рішень стосовно  енергетичного переходу України, мінімізація корупційних ризиків та забезпечення соціально-економічного розвитку.

Звіт ІПВГ за 2020 рік було вперше підготовлено з використанням онлайн-платформи ІПВГ, яка створена за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), і в цьому році працювала в тестовому режимі. За результатами  аналізу електронного звітування уже прийняті відповідні рішення, стосовно  удосконалення процесу збору та аналізу даних.