Результати засідання БГ ІПВГ

28 червня 2022 року Юлія Підкоморна, заступниця Міністра енергетики України, провела онлайн засідання Багатосторонньої групи з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (Багатостороння група ІПВГ).

У засіданні взяли участь в.о. генерального директора Директорату з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики – Вікторія Гнатовська; радник проекту GIZ в Україні – Світлана Мізіна, члени Багатосторонньої групи ІПВГ.

На засіданні були розглянуті питання стосовно Схвалення кандидатури незалежного адміністратора з підготовки Звіту ІПВГ за 2021 рік, порядку внесення контекстуальної інформації на порталі ІПВГ, затвердження форми додаткового запиту щодо участі держави у видобувному секторі.

Відповідно до Закону України “Про забезпечення прозорості у видобувних галузях” багатостороння група з імплементації ІПВГ має схвалити кандидатуру незалежного адміністратора з підготовки Звіту ІПВГ за 2021 рік.

У зв’язку бойовими діями в Україні та введення воєнного стану в Україні (Закон України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»), а також відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 №169, в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законами України «Про публічні закупівлі».

Як зазначила Вікторія Гнатовська, відповідно до наказу Міненерго від 24.04.2022 № 166 «Про закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб Міністерства енергетики України»  та Технічного завдання  затвердженого багатосторонньою групою з імплементації ІПВГ, Директорат з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики підготував Договір про закупівлю послуги незалежного адміністратора з підготовки  та погодження Звіту ІПВГ за 2021 рік. та надіслав його на підпис ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги».

Компанія «Ернст енд Янг Аудиторські послуги» має досвід у підготовці таких звітів для України та інших країн.  Цією компанією підготовлено щорічні національні звіти ІПВГ за 2013-2020 роки.

З огляду на зазначене, а також враховуючи досвід ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги»  члени БГ ІПВГ одноголосно схвалили кандидатуру ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги» на незалежного адміністратора з підготовки та погодження Звіту ІПВГ за 2021 рік.

У 2021 році дані для звіту ІПВГ збиралися через онлайн платформу. У цьому році, в умовах воєнного стану дані для звіту 2021 також будуть збиратися в електронному форматі.

21 червня 2022 року за підтримки GIZ проведено перший у цьому році тренінг для компаній по використанню Порталу, зокрема про нові можливості у заповнені звітних форм. Також заплановано провести ще 2 тренінги до кінця серпня.

Віталій Филенко, голова Ради ГО «Нова енергія» та член БГ ІПВГ, подякував за активну участь Міністерства Енергетики України та підтримку Уряду Німеччини через проект «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізується Німецьким Товариством Міжнародного співробітництва GIZ, у партнерстві з Міністерством енергетики України, продовжується робота з розвитку порталу ІПВГ.

На жаль, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, довелося суттєво обмежити доступ до інформації на публічній частині. Разом з тим вдалося суттєво покращили електронну безпеку Порталу ІПВГ, зокрема:

  • Оновили протоколи ідентифікації користувачів через функціонал Дія.
  • Перенесли хмарні сервери на яких працює система в регіон West Europe. Географічно це Нідерланди (Амстердам).
  • Підвищили рівень SSL-сертифікату, тобто суттєво покращили захист особистої інформації користувачів в інтернеті.

Однією із задач публічної частини Порталу ІПВГ (Електронна системи подання та аналізу звітності та публічна частина національного Порталу ІПВГ України) є надання ретроспективної інформації про законодавче регулювання та зміни у державних політиках щодо управління видобувним сектором. Звіт ІПВГ у традиційному варіанті більше зосереджений на описі поточної ситуації та змінах у регуляторній політиці у звітному періоді. Інколи в Звіті ІПВГ зазначається, що ситуація з певним показником у звітному році не змінилася у порівнянні з попереднім.

У вересні 2021 року на Порталі ІПВГ було реалізовано функціонал Кабінету «Контент менеджера», який дозволяє відповідальним особам без знань у галузі інформаційно комп’ютерних систем, легко наповнювати його контекстуальною інформацією.

Однак відсутність погодженого підходу до наповнення Порталу ІПВГ контекстуальною інформацією не дозволило почати якісно реалізовувати таку можливість.

З метою забезпечення збереження описової інформації про стан галузі, пропонується після короткої загальної довідкової інформації застосовувати підхід із хронологічним переходом від останньої наявної інформації до опису ситуації  попередніх періодів.

Для внесення на Портал інформації за попередні календарні роки, застосовується інформація зі Звітів ІПВГ складених незалежним адміністратором.

Члени БГ ІПВГ одноголосно схвалили підхід внесення контекстуальної інформації на порталі ІПВГ із хронологічним переходом від останньої наявної інформації до опису ситуації  попередніх періодів.

Останнім питанням порядку денного було затвердження форми додаткового запиту щодо участі держави у видобувному секторі.

Протягом 2022 року було суттєво доопрацьовано функціонал Порталу ІПВГ. Серед основних аспектів, на які було акцентовано увагу, можна виділити:

  • Оновлені інструкції до електронних форм звітності
  • Створення та редагування профілю компанії, а також делегування представнику без КЕП організації права підготовки звітності
  • Можливості створення Звітів з нульовими значеннями
  • Створення звітів на основі даних попередніх періодів
  • Додавання документів та гіперпосилань в умовах обмеженого доступу до реєстрів
  • Додатковий запит щодо участі держави у видобувному секторі.

Що стосується порядку звітування, то всю актуальну інформацію наведено у відповідному розділі Порталу ІПВГ https://eiti.gov.ua/pro-iniciativu-prozorosti/poryadok-zvituvannya/

Нагадаємо, підприємства, що здійснюють діяльність у видобувних галузях, заповнюють форми «Звіту про платежі на користь держави» (далі – Звіт про платежі) та «Консолідованого звіту про платежі на користь держави» (далі – Консолідований звіт), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 858 «Деякі питання забезпечення прозорості у видобувних галузях» до 01 вересня. Однак ці форми не містять всієї інформації необхідної для виконання вимог Стандарту ІПВГ та успішної валідації.

У минулі роки, незалежному адміністратору доводилося розсилати компаніям додатковий Запит на інформацію щодо участі держави, цього року опцію отримання форми Запиту та її подання додано на Порталі ІПВГ.

Пропонується, за основу використати форму Запиту, підготовлену незалежним адміністратором, доповнивши її Блоком 8 із питаннями щодо впливу воєнного стану на діяльність підприємств, що дозволить покращити розуміння галузі та проблем з якими стикаються компанії підзвітних галузей.

Блок 8 містить частину питань «Дослідження можливостей адаптації ІПВГ до умов війни в Україні», що проводиться за підтримки Уряду Німеччини через проект «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізується Німецьким Товариством Міжнародного співробітництва GIZ.

Питання дослідження було попередньо надіслано Секретаріату ІПВГ, який додав до них свої пропозиції та запропонував поєднати опитування зі збором даних Незалежним адміністратором з метою зменшення навантаження на компанії.

Найбільше дискусій та обговорень викликав у членів БГ ІПВГ Блок 8, яким доповнили форму запиту, підготовлену незалежним адміністратором. Таким чином прийняли рішення розділити дане питання на два голосування.

Одноголосно члени БГ ІПВГ затвердили форму додаткового запиту щодо участі держави у видобувному секторі у 2021 році та погодили відправити на доопрацювання Блок 8 цієї форми.

Довідково:

ІПВГ – незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості господарської діяльності у видобувних галузях, прийнятий Міжнародним секретаріатом ІПВГ та затверджений Міжнародним правлінням ІПВГ, який впроваджується у 55 країнах світу та включає такі країни як Норвегія, Німеччина, Велика Британія, Нідерланди, Казахстан та інші. Відповідно до вимог ІПВГ усі нафтові, газові, гірничодобувні компанії та інші видобувні компанії, що здійснюють істотні платежі на користь уряду повинні надавати повну та вичерпну інформацію стосовно цих платежів.