Відбувся тренінг для представників компаній підзвітних видобувних галузей ІПВГ

25 серпня 2022 року відбувся онланй тренінг «Звіт про платежі на користь держави: особливості онлайн подання 2022 році» дляпредставників компаній підзвітних видобувних галузей ІПВГ. Це вже другий такий захід цього року. Перший відбувся 21 червня 2022 року (Детальніше тут)

З вітальним словом виступила Вікторія Гнатовська, Директорат з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики Міненерго: «Міністерство за підтримки GIZ активно працює над вдосконаленням та покращенням порталу ІПВГ, за допомогою якого компанії мають змогу подавати звіти. Це надзвичайно важливо, оскільки дані, зібрані та платформі ІПВГ, в майбутньому будуть ефективним інструментом для відновлення видобувної галузі України. Нажаль, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, нам довелося суттєво обмежити доступ до інформації на публічній частині. Разом з тим ми суттєво покращили електронну безпеку порталу, зокрема:

  • Оновили протоколи ідентифікації користувачів через функціонал Дія.
  • Перенесли хмарні сервери на яких працює система
  • Підвищили рівень SSL-сертифікату , тобто суттєво покращили захист особистої інформації користувачів в інтернеті.

Власне в сучасних реаліях ми ще більше оцінили важливість та актуальність платформи ІПВГ, адже допомагає зробити звітування якісним та комфортним».

Світлана Мізіна, радниця з Ініціативи Прозорості Видобувної Галузі GIZ, у своєму вітальному слові наголосила на важливості кожного з нас ефективно працювати на своєму місці задля спільної перемоги над ворогом:  «В першу чергу хочу побажати мирного неба та перемоги!  Кожен на своєму місці робить все можливе задля якнайшвидшої перемоги: боронить зі зброєю на передовій, волонтерить, доставляє гуманітарну допомогу, інші продовжують працювати та сплачують податки. Наразі видобувна галузь також на економічній передовій, щоб забезпечити Україну енергоносіями. Проходження осінньо-зимового періоду – зараз ця тема також є головною і для Європи. 

За підтримки Уряду Німеччини через проект «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH надаємо підтримку Міненерго в імплементаціі ІПВГ в Україні.  Проект підтримує Міненерго починаючи з 2015 року в різних напрямках.

Як багато хто з вас знає, завдяки проекту було розроблено онлайн-платформу ІПВГ. І особливо зараз ми бачимо наскільки перехід на електрону систему подачі звітності для компаній став нагальним та актуальним. Наразі йде робота над удосконаленням платформи. І хотіла б подякувати всім, хто в цьому допомагає. Дозвольте побажати продуктивної роботи. А головне – Миру! Україна- переможе!”

Під час заходу, були розглянуті наступні питання :

  • Стандарт ІПВГ та Портал даних видобувної галузі;
  • Оновлені інструкції до електронних форм звітності;
  • Особливості технічної підтримки подання звітності;
  • Створення звітів на основі даних попередніх періодів;
  • Делегування представнику без КЕП організації права підготовки звітності;
  • Додавання документів та гіперпосилань посилань в умовах обмеженого доступу до реєстрів.

Віталій Филенко, Керівник проекту з розвитку Електронної системи подання та налізу звітності ІПВГ, ГО НОВА Енергія: “Не дивлячись на скасування відповідальності за несвоєчасне подання Звітності під час воєнного стану, більшість компаній сектору намагаються не затягувати з підготовкою звітності, яка необхідна для виконання міжнародних зобов’язань України. Міненерго та команда підтримки Порталу ІПВГ намагаються максимально йти на зустріч суб’єктам господарювання та реагувати на додаткові виклики пов’язані зі збройною агресією проти України”.

«Одним з актуальних питань на сьогоднішній день є завантаження інформації про видані (чинні) спеціальні дозволи на користування надрами із зазначенням реєстраційного номера і дати видачі, суб’єкта господарювання, підстави надання, виду користування надрами, відомостей про ділянку надр (назва родовища, місцезнаходження, координати ділянки), строку та особливих умов дії спеціального дозволу на користування надрами. Ще одним з питань яке на цей момент є актуальним, це неможливість підписання Звітів про платежі на користь держави та консолідованих звітів про платежі на користь держави в кабінеті користувача якщо підписант знаходиться за кордоном України. Політика сервісу авторизації порталу eiti.gov.ua не дозволяє підписання звіту ІПВГ якщо підписання здійснюється з закордону держави Україна. У зв’язку з проведеною адміністративно-територіальною реформою в Україні, в угодах та дозволах на користування надрами виникають розбіжності в назвах районів які були вказані в дозволах та угодах. В умовах воєнного стану компанії не мають можливості оновити спеціальні дозволи та угоди на користування надрами відповідно до змін в інформації з Державного земельного кадастру» – зазначила Алла Псарьова, експерт проекту.

Захід пройшов за підтримки Уряду Німеччини через проект «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізується Німецьким Товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, у партнерстві з Директоратом з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики Міністерства енергетики України і ГО «НОВА Енергія».

Довідково

Ініціатива Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) – незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості господарської діяльності у видобувних галузях, прийнятий Міжнародним секретаріатом ІПВГ та затверджений Міжнародним правлінням ІПВГ, який впроваджується у 55 країнах світу та включає такі країни як Норвегія, Німеччина, Велика Британія, Нідерланди, Казахстан та інші. Відповідно до вимог ІПВГ усі нафтові, газові, гірничодобувні компанії та інші видобувні компанії, що здійснюють істотні платежі на користь уряду повинні надавати повну та вичерпну інформацію стосовно цих платежів.