Результати чергового засідання БГ ІПВГ

20 вересня 2022 року Юлія Підкоморна, заступниця Міністра енергетики України, провела онлайн засідання Багатосторонньої групи з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (Багатостороння група ІПВГ).

У засіданні взяли участь в.о. генерального директора Директорату з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики – Вікторія Гнатовська; радник проекту GIZ в Україні – Світлана Мізіна, представниці Міжнародного секретаріату ІПВГ Оляна Валігура та Олеся Нехорошко, представник ТОВ «Ернст енд Янг. Аудиторські послуги», члени Багатосторонньої групи ІПВГ.

На засіданні були розглянуті питання стосовно підготовки Звіту ІПВГ за 2021 рік, схвалення Звіту про Прогрес за 2021 рік, стану та перспективи подання звітності через онлайн-платформу ІПВГ. Також в рамках зустрічі було презентовано дослідження «Аналіз та рекомендації щодо пом’якшення економічних ризиків енергетичного переходу в Україні», яке було проведено ТОВ «Ернст енд Янг. Аудиторські послуги» на замовлення Міжнародного Секретаріату ІПВГ та стало можливим завдяки підтримці наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У звіті представлено всебічний аналіз ризиків і можливостей для України від енергетичної трансформації в напрямку безвуглецевої економіки. Звіт включає огляд інформації та статистичних даних Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні, дослідження впливу військового вторгнення росії на економічні результати видобувних галузей України, огляд законодавства України та ЄС, що стосується енергетичного переходу, рекомендації стосовно інтеграції України в енергетичний перехід ЄС, оцінку потенційного скорочення доходів Державного бюджету України у зв’язку з енергетичним переходом і наслідками війни та огляд можливостей для України, які потенційно можуть виникнути в контексті енергетичного переходу.

«Результати дослідження Ernst & Young щодо галузей енергетики, які можуть принести неабияку користь економіці України, є дуже показові з точки зору пріоритетів роботи Міненерго. Як ми бачимо, виробництво біогазу, воднева енергетика – це ті сфери, над розвитком яких ми зараз активно працюємо. Дуже приємно бачити, що результати такого ґрунтовного дослідження та пріоритети міністерства синхронізовані», – наголосила Юлія Підкоморна.

Схвалення Звіту про прогрес за 2021 рік

Ірина Куропась, консультант GIZ з питань впровадження ІПВГ в Україні, презентувала драфт Звіту про Прогрес за 2021 рік.

Даний звіт містить інформацію про проведені засідання БГ ІПВГ, про публічні заходи, про основні досягнення, а також про виконання  рекомендацій з міжнародного секретаріату за результатами Валідації процесу впровадження ІПВГ в Україні, який проводився у  2022 році. Також є коротка інформація про виконання вимог Стандарту ІПВГ ( дані звіту ІПВГ).

За 2021 рік відбулося 5 засідань БГ ІПВГ. Під час засідань було затверджено Звіт ІПВГ за 2020 рік, Робочий План на 2022 рік, Звіт про прогрес за 2020 рік, технічне завдання на розробку онлайн платформи ІПВГ, а також інші важливі питання, пов’язані з впровадженням ІПВГ в Україні.

Загалом за 2021 рік на регіональному та національному рівнях відбулось більше 38 заходів. У зв’язку зі світовою пандемією COVID-19 більшість заходів у 2021 році відбулись у онлайн форматі. Зустрічі були присвячені обговоренню питань екології, гендеру, регіонального виміру ІПВГ, відкритих даних,  онлайн порталу ІПВГ, змін до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувній галузі» та ін.

Протягом 2021 року було 386 згадувань ІПВГ в українських ЗМІ, також було 4622 відвідувань веб-сайту ІПВГ.  Охоплення сторінки Фейсбук EITI Ukraine/ІПВГ в Україні становить 4025 осіб в період з 01.01.2021 по 31.12.2021.

Створення онлайн-платформи ІПВГ – черговий вагомий внесок для підвищення прозорості і розвитку відкритих державних даних на міжнародному рівні. Запуск Порталу ІПВГ став можливим завдяки активній підтримці Міністерства енергетики України та проєкту “Ефективне управління державними фінансами”, який виконує Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини.

У 2021 році 187 компанії прозвітували в електронному форматі.

У 2021 році портал ІПВГ було прийнято на баланс Міненерго, проведено низку заходів з незалежними адміністраторами, донорами, громадськими організаціями щодо покращення роботи порталу і організовано консультації для компаній щодо використання та звітування за допомогою онлайн-платформи.

Портал ІПВГ поєднує в собі закриту і відкриту частини: функціонал електронної системі подання та аналізу звітності для тих, хто звітує і публічну платформу з оприлюдненими звітами, що доступна для будь-якого стороннього користувача, зокрема журналістів й аналітиків. Дані формуються в машиночитаному форматі, тобто можуть бути легко використані для аналітики, візуалізації і стати основою для прийняття ефективних рішень. Це сучасна платформа комунікації між інвесторами, видобувними компаніями, державними службами та видобувними громадами. Також даний інструмент є корисним для аналізу реалізації політики енергетичного переходу України. Цей портал дозволяє не просто зберігати всю необхідну галузеву інформацію у відкритому доступі, а й є для компаній своєрідним архівом звітів.

Також протягом минулого року було оновлено склад багатосторонньої групи ІПВГ. Крім того, Міненерго підготувало зміни до нормативно-правових актів для приведення їх у відповідність до законодавства про ІПВГ.

За 2021 рік в Україні поглибилася співпраця в рамках Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей на регіональному рівні. Тому дуже важливим кроком є створення у 2021 році Регіональної Багатосторонньої Групи ІПВГ у Львівській області.

Звіт про прогрес ІПВГ за 2021 рік підготовлено на основі аналізу виконання Робочого плану впровадження ІПВГ за 2021 рік. Члений БГ ІПВГ схвалили Звіт про прогрес за 2021 рік з урахуванням зауважень та пропозицій, які були висловлені під час обговорення.

Стан та перспективи подання звітності через онлайн-платформу ІПВГ

Одним з рішень членів БГ ІПВГ було продовжити термін подання звітності через портал ІПВГ до лютого 2023 року.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» граничний термін подання звітності наступив 01 вересня 2022 року, однак 10 червня 2022 року набрав чинності Закон № 2436-IX “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни.Частина компаній налаштовані скористатися цим правом. Наприклад, за 15 днів вересня 2022 року , 8 компаній подали Звіти через Портал ІПВГ.

Віталій Филенко, голова ГО “НОВА ЕНЕРГІЯ”, розповів присутнім про можливість збору бізнес аналітики на основі даних Порталу ІПВГ із застосуванням Microsoft Power BI, що може бути покладено в основу цільових модулів бізнес аналітики, таких як:

  • Модуль аналітики: корисні копалини України та світу;
  • Модуль аналітики видобування та переробки;
  • Модуль аналітики транспортування;
  • Модуль аналітики економічних та соціальних ефектів (Україна та країни світу);
  • Модуль Формування набору даних для передачі Міжнародному секретаріату ІПВГ ( EITI Summery Data).

Це стало можливим завдяки представникам ГО «НОВА Енергія» та залученим експертам за фінансової підтримки Німецького Товариства Міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ (Проєкт «Ефективне управління державними фінансами ІІІ»)

Наразі, було створено тематичні Дашборди з даними, що допомогло підготувати описи до бази даних, виправити помилки та неточності у даних, а також підготувати шаблони необхідних довідників.

Крім того, спільно з Міненерго готується Техніко-економічне обґрунтування завдання (проекту) Національної програми інформатизації «Модернізація, розвиток та забезпечення функціонування Електронної системи подання та аналізу звітності щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (Порталу ІПВГ)» та планується розпочати активну роботу над деталізацією Плану дій із забезпечення функціонування «Електронної системи подання та аналізу звітності ІПВГ» на 2023-2025 роки.

На засідання було анонсовано проведення онлайн стратегічної сесії з розвитку Порталу ІПВГ, яку заплановано на перший тиждень жовтня.