ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ АДАПТАЦІЇ ІНІЦІАТИВИ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЗОРОСТІ У ВИДОБУВНИХ ГАЛУЗЯХ (ІПВГ/EITI) ДО УМОВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Протягом червня-вересня 2022 року командою дослідників було проведено «Дослідження можливостей адаптації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ/EITI) до умов війни в Україні» за підтримки Уряду Німеччини через проект «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізується Німецьким Товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ.

Не зважаючи на війну в Україні, вагома частина компаній у видобувному секторі продовжують працювати. Перемогти у війні буде важко без функціонування бізнесу, який дозволяє Україні забезпечувати власні потреби та підтримувати Збройні сили. Вагомий внесок до бюджету завжди сплачують видобувні компанії. Тому важливо на даному етапі дослідити: що ж  відбувається з українськими видобувними компаніями під час війни? Як вони реагують на виклики спричинені війною? 

Метою Дослідження є виявлення сучасного стану та проблем видобувних підприємств під час військового стану в Україні. Збір даних здійснюватиметься на основі відповідей видобувних компаній на запити (попередньо розроблені анкети). Респондентами будуть більше 180+ компаній видобувного сектору, які звітували на порталі ІПВГ у 2021 році.

Завданнями Дослідження є:

  • демонстрація рівня прозорості та готовності до партнерства між громадським сектором та бізнесом
  • встановлення чітких індикаторів, що слугуватимуть дорожньою картою підвищення розуміння змін та потреб видобувних компаній, спричинених військовим станом в Україні
  • аналіз змін у діяльності видобувних компаній, спричинених військовою агресією росії

До  переліку стейкхолдерів Дослідження належить таке коло осіб:

органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, депутати, органи державного управління та державні службовці, організації громадянського суспільства, Центральні та регіональні  органи виконавчої влади, міжнародні донорські організації, міжнародні фінансові інституції, інвестори, представники БГ ІПВГ.

Обмеження щодо доступу до інформації

З урахуванням вимог чинного законодавства та згідно рішення НКРЕКП – дані щодо збитків, логістики, ремонту, обсягів видобутку і т.д. є закритими і розголошувати їх на час дії воєнного стану заборонено, тому в опитувальнику не застосовуються прямі питання щодо кількісної оцінки такої інформації, проте заохочується надання інформацію, що може бути поширена публічно.

З презентацією результатів опитування компаній та публічною частиною дослідження можна ознайомитися у доданих файлах.

Ключові висновки та рекомендації

Результати опитування та проведеного дослідження підтвердили, що понад 5% компаній видобувного мають технічні труднощі з подачею Звіту про платежі на користь держави через електронну систему подання та аналізу звітності (Портал ІПВГ), в умовах запровадження воєнного стану. Серед основних причин такої ситуації перебування поза межами України осіб уповноважених на підписання звітності ІПВГ. З метою забезпечення рівних можливостей рекомендується винести  на засідання БГ ІПВГ питання щодо продовження термінів подання звітності та визначення відповідальної особи, з числа представників Міністерства енергетики України або Національного секретаріату ІПВГ, уповноваженої на внесення до Порталу ІПВГ Звітів поданих у паперовому вигляді, або завантажених, але не підписаних в електронній системі аналізу та подання звітності.

Компанії видобувного сектору потребують додаткової методологічної та методичної підтримки для забезпечення належної адаптації до викликів воєнного стану (екологічних, соціальних, інформаційних, безпекових, технологічних та ін.), оскільки:

  • Лише 10% компаній видобувного сектору провели інвентаризацію для визначення втрат обладнання та ресурсів та ще 32% змогли зробити це лише частково, що не дає можливості оцінити реальні страти та можливості повоєнного відновлення.
  • Більше половини підприємств навіть не приступили до аналізу страт від воєнного тану, що є результатом  відсутності чи недосконалості методики оцінки.
  • Тільки 5% компаній сектору оцінили можливості релокації виробничих потужностей, і майже 80% навіть не починали проводити таку оцінку. В той же час, майже 75% компаній-респондентів здійснили заходи із релокації працівників.
  • Понад 5% компаній повністю призупинили виплату податків та інших платежів.
  • 32% компаній планують здійснювати додатковий моніторинг впливу на довкілля в результаті бойових дій.

 БГ ІПВГ має вжити додаткових заходів для підтримки контакту з підприємствами підзвітних галузей та забезпечення додаткових заходів інформаційної безпеки.

З Дослідженням можна ознайомитися за посиланням

Презентація Дослідження за посиланням

Аналіз та рекомендації щодо нових можливостей запровадження
адаптивнго звітування ІПВГ в Україні