Резульати чергового засідання БГ ІПВГ

Попри енергетичну кризу та тривоги в Україні, 21 грудня все таки вдалося провести засідання БГ ІПВГ.

Заступник Міністра енергетики Юлія Підкоморна привітала усіх учасників засідання Багатосторонньої групи щодо імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні та зазначила, що відповідно до  порядку денного  Незалежний  Адміністратор, компанія ТОВ «Ернст енд Янг», сьогодні  презентує проект Звіту ІПВГ за 2021 рік.

Представник Незалежного Адміністратора, компанії ТОВ «Ернст енд Янг», Андрій Кітура презентував  проект Звіту ІПВГ за 2021 рік. Він наголосив, що   не зважаючи на обставини з якими стикнулися під час підготовки Звіту, Звіт вдалося підготувати максимально детальним та якісним. 

Звіт ІПВГ за 2021 рік є восьмим звітом України, який підготовлено відповідно до Стандарту ІПВГ. У Звіті представлені підсумки діяльності 10 видобувних галузей протягом звітного періоду (а саме галузей видобування нафти та газу, кам’яного вугілля, руд заліза, титану, марганцю, глин вогнетривких, глин тугоплавких, піску кварцового, каміння будівельного) та галузі транспортування нафти та природного газу у 2021 році. Окрім того, Звіт містить інформацію щодо запасів корисних копалин, геологорозвідувальних робіт, обсягів та вартості видобування корисних копалин, їх експорту та імпорту, ролі держави у видобувних галузях. Звіт ІПВГ за 2021 рік також містить інформацію щодо нормативного та фіскального регулювання видобувних галузей, внеску видобувних галузей в економіку України, соціальних та екологічних платежів видобувних компаній та впливу видобувних галузей на довкілля.

Прямий внесок видобувних галузей у ВВП України у 2021 році становив 364,20 млрд грн, або 6,67% від загального ВВП України, що є найвищим показником за останні 9 років. Частка видобувних галузей в загальній вартості експорту товарів та послуг в Україні склала 5,63% (4,94% — у 2020 році). Зокрема, найбільшою залишається частка неагломерованих руд заліза, що становить 4,94% загальної вартості експорту товарів та послуг в Україні в 2021 році. Сукупний обсяг платежів підзвітних видобувних галузей на користь держави склав 216,64 млрд грн, що покриває 10,80% усіх надходжень на користь держави за 2021 рік. Найбільшу частку платежів сплатили підприємства галузі видобування нафти і газу — 62,06% від усіх платежів видобувних галузей. Обсяг капітальних інвестицій склав 55 616,8 млн грн у 2021 році, що становить 10,52% сукупного обсягу капітальних інвестицій, здійснених в усій економіці України за звітний період. Найбільший внесок у капітальні інвестиції припадає на галузь видобування залізних руд (4,74% від всіх капітальних інвестицій в Україні) та видобуток природнього газу та сирої нафти (3,58%). У 2021 році середньооблікова кількість штатних працівників у видобувних галузях становила 184 тис. осіб (на 1,29% менше, ніж у 2020), з яких 137 тис. осіб чоловіки та 47 тис. осіб – жінки.

За підсумками обговорення члени БГ ІПВГ проголосували «за» схвалення проекту Звіту ІПВГ за 2021 рік.