Розкриття інформації про видобувну галузь в умовах війни та післявоєнного відновлення

 

10 травня 2023 року у рамках Тижня  Відкритого Уряду, Міністерство енергетики України спільно з багатосторонньою групою з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (БГ ІПВГ) провело онлайн-обговорення Забезпечення розкриття інформації про видобувну галузь в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Онлайн захід було проведено у формі відкритого обговорення політики відкритості та підзвітності у видобувному секторі в  умовах війни та післявоєнного відновлення.

Активну участь в обговоренні взяли представники Асоціації “ЕнергоТранспарентність”. З доповідями виступили Олена Павленко, заступниця голови БГ ІПВГ, президент ГО “ДІКСІ ГРУП” та Віталій Филенко, Голова ради ГО “НОВА Енергія”.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися представники Ініціативи “Партнерство “Відкритий уряд” та Міністерства енергетики України.

Олександр Білан, генеральний директор Директорату з питань формування енерго- та ресурсо-ефективної політики Міністерства енергетики України. Міненерго в свою чергу зазначив, що не дивлячись на всі складнощі роботи міністерства в поточних умовах, прозорість, відкритість та підзвітність видобувного сектору залишається пріоритетом для підвищення прозорості управління доходами держави, подолання корупції та загалом покращення управління сектором. Прозорість та підзвітність видобувної галузі є важливим чинником, що може вплинути на рішення інвесторів вкладати кошти у відновлення економіки України.

“Україна довела всім, що процеси демократії, підзвітність та прозорість, це те, що допоможе виграти цю війну і покаже світу, що наша країна може бути і є прикладом для інших в багатьох сферах ” – відзначила Анастасія Козловцева, Country Coordinator, Eastern Partnership OGP.

Дискусію під час заходу було умовно розділено на 3 тематичні блоки:

  • Реалізація політики відкритості та підзвітності у видобувному секторі відповідно до міжнародного стандарту ІПВГ (Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях).
  • Вплив розкриття інформації на планування розвитку сектору.
  • Практичні аспекти забезпечення розкриття інформації про видобувну галузь в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Едвайзер проекту “Good Governance through GovTech and Transparency” GIZ , модератор другого блоку обговорення, Світлана Мізіна виділила наступні ключові завдання перед Міністерством енергетики у післявоєнний період:

  1. Децентралізація енергосистеми,
  2. Розвиток малої генерації,
  3. Інтеграція з ЄС в сфері експорту/імпорту електроенергії,
  4. Розвиток чистої зеленої енергії,
  5. Збільшення обсягів видобутку українського газу.

Реалізація політики відкритості та підзвітності у видобувному секторі відповідно до міжнародного стандарту ІПВГ є необхідною умовою для покращення прозорості та управління цим сектором. Даний аспект має великий вплив на планування розвитку видобувного сектору. Доступ до актуальних даних про стан, потреби сектору та компаній, які в ньому функціонують сприяє більш зваженому прийняттю рішень щодо інвестицій та ефективного використання ресурсів.

Практичні аспекти забезпечення розкриття інформації про видобувну галузь в умовах війни та післявоєнного відновлення вимагають особливої уваги. У період післявоєнного відновлення сектору необхідно забезпечити безпеку даних, до яких буде відновлено доступ. Також важливим аспектом в автоматизації роботи порталу є інтеграція даних з ЄДР, Мінцифрою, ДПС, Держгеонадра та верифікованими джерелами відкритих даних видобувної галузі.

Розкриття інформації під час війни та післявоєнного періоду є ключовим інструментом для досягнення цих цілей та створення умов для сталого та ефективного розвитку видобувного сектору .