Яка роль ІПВГ у Плані дій України в рамках Партнерства “Відкритий Уряд”?

Україна є учасницею міжнародної Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”(далі ПВУ) з 2011 року. У рамках Ініціативи уряди країн-учасниць спільно з інститутами громадянського суспільства розробляють плани дій, зобов’язання яких спрямовані на забезпечення прозорості, підзвітності та широкої громадської участі.

13 грудня 2023 року Секретаріат Кабінету Міністрів України провів зустріч-презентацію “Новий план дій України в рамках Партнерства “Відкритий Уряд”: що заплановано та як долучитися до реалізації”. 

На зустрічі було презентовано план дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2023 – 2025 роках, затвердженого Кабінетом Міністрів України у листопаді 2023 року.

Новий, а саме шостий план дій, розроблявся у тісній співпраці з інститутами громадянського суспільства та  пройшов широке громадське обговорення.

Завдання плану дій були представлені у формі коротких виступів представників центральних органів виконавчої влади, громадянського суспільства і міжнародних партнерів.

Одним із таких завдань є інституалізація імплементації міжнародної  Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (далі ІПВГ), яке презентували Лариса Микитко, державний експерт Міненерго та Віталій Филенко,  експерт з організації роботи національного секретаріату ІПВГ.   

“Синергія ІПВГ і ПВУ демонструє в Україні вагомі досягнення та ефективність. В рамках попереднього плану дій, було розроблено та передано на баланс Міненерго “Електронну систему подання та аналізу звітності ІПВГ”, яка дозволила забезпечити прозорість та підзвітність видобувного сектору навіть в умовах дії воєнного стану. В поточному Плані дій ПВУ, стоїть не менш амбітне завдання з інституціалізації Національного секретаріату ІПВГ” – зазначив Віталій Филенко.

Варто відзначити, що реалізація даного завдання передбачає наступні кроки: 

1. Внесення змін до Положення про Багатосторонню групу ІПВГ та формування її складу

2. Створення Національного секретаріату ІПВГ

3.Забезпечення фінансування онлайн-платформи ІПВГ.

4. Розроблення аналітичних модулів онлайн-платформи

5. Електронний обмін даними для підготовки звіту ІПВГ з Державною Податковою Службою і Держгеонадрами, а також інтеграцію онлайн-платформи з реєстрами та інформаційно-комунікаційними системами інших центральних органів виконавчої влади, Міжнародного секретаріату ІПВГ тощо

6. Розширення функцій онлайн-платформи із здійснення моніторингу відновлення, прогресу енергетичного переходу тощо

7. Проведення навчання представників центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств та громадськості щодо роботи з онлайн-платформою ІПВГ.

Особливу увагу приділено модернізації Порталу ІПВГ (https://eiti.gov.ua/). Марина Бузань-Свірська,  як представник команди розробки Порталу ІПВГ, зазначила: “План дій України в рамках Партнерства “Відкритий Уряд” охоплює різні сфери державної політики та зацікавлені сторони. Стосовно завдань, пов’язаних із розвитком Порталу ІПВГ, деякі з них безпосередньо пов’язані з виконанням кроків, передбачених у представленому Плані дій, іншими органами виконавчої влади. Наприклад, ми маємо спільні завдання з Мінцифрою щодо забезпечення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних та зДержгеонадрами щодо забезпечення прозорості системи надрокористування. Захід дав можливість отримати відповіді на певні питання та поспілкуватися з різними командами, які працюють над досягненням спільної мети”.

Окрім інституалізації ІПВГ, План дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2023 – 2025 роках також включає наступні завдання:

  • Впровадження ефективного цифрового інструменту управління проектами відбудови об’єктів інфраструктури, будівництва та нерухомого майна
  • Здійснення моніторингу розвитку регіонів і територіальних громад
  • Сприяння участі громадськості у відновленні та розвитку регіонів та територіальних громад
  • Забезпечення прозорості та доступності інформації щодо наукових досліджень
  • Гармонізація законодавства у сфері європейської інтеграції
  • Розроблення цифрової платформи “Е-молодь”
  • Розроблення рекомендацій щодо прозорості та доброчесності працівників закладів вищої освіти (“Золотий стандарт”)
  • Забезпечення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних
  • Забезпечення прозорості системи надрокористування

Визначені завдання свідчать про рішучість діджиталізувати процес управління проектами та механізми розвитку та відновлення регіонів/ громад, а також про важливість у цьому всьому забезпечити прозорість та відкритість. Чіткі плани та визначені кроки для їх реалізації, сприяють успішній реалізації запланованого та впровадження позитивних змін.

Захід проведено Секретаріатом Кабінету Міністрів України у партнерстві з Програмою “ЄС за доброчесність” для Східного партнерства, що реалізується Партнерством “Відкритий Уряд” та ОЕСР за підтримки ЄС, та громадською організацією “ІСАР “Єднання” у межах проекту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ)  завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.