Президент підписав Закон щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях

Президент Петро Порошенко підписав Закон №521-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Документ був ухвалений Верховною Радою 16 червня.

Зокрема, закон зобов’язує користувачів надр та власників спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність, відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів. Також органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, мають надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр відповідно до встановленого Урядом порядку.

Кабінет Міністрів у свою чергу зобов’язується публікувати та поширювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, та інші платежі, у тому числі контекстної інформації (загального огляду) по видобувних галузях.

Законом доручається Уряду протягом 2-х місяців з дня набрання чинності документом затвердити порядок забезпечення прозорості у видобувних галузях, забезпечивши перехід на звітування надрокористувачів в Україні відповідно до міжнародних стандартів звітності.

Метою закону є посилення прозорості видобувних галузей, впровадження міжнародних стандартів звітності, удосконалення системи управління природними ресурсами, покращення інвестиційного клімату в Україні, впровадження стандартів Ініціатив щодо забезпечення прозорості видобувних галузей та «Партнерства «Відкритий уряд», а також положень Коаліційної угоди.

Довідка

Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 46 країнах світу. Однією з головних вимог ІПВГ є підготовка щорічного звіту про платежі, які здійснюють компанії, та доходи, пов’язані з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

17 жовтня 2013 року Правлінням ІПВГ на засіданні у м.Абіджан (Республіка Кот- д’Івуар) розглянуто та підтримано заявку України про присвоєння статусу країни – кандидата ІПВГ.

Наразі в країні триває робота з підготовки першого звіту ЕІТІ. Відповідно до визначеного Міжнародним правлінням EITI терміну, Україна має опублікувати його в жовтні поточного року.

 

EITI в Україні