Налагодження конструктивного діалогу між громадськістю та компаніями на Харківщині

7 квітня 2016 року у м. Чугуїв Харківської області відбувся круглий стіл “Прозорість нафтогазового комплексу Чугуївського району”.

Учасниками круглого столу стали голова райдержадміністрації Євген Королюк, його перший заступник Юрій Варжеїнов, заступник голови районної ради Інесса Ковтун, координатор “Ресурсного центру розвитку громад” Світлана Гапоник, начальники структурних підрозділів РДА, сільські та селищні голови району, директор ТОВ “Пром-Енерго-Продукт” Вадим Мохов, директор ТОВ “КУБ-ГАЗ” Сергій Панчук, головний інженер ГПУ “Шебелинкагазвидобування” Андрій Вахрів, експерти проекту, представники громадськості, ЗМІ та інші.

Під час відкриття круглого столу Голова райдержадміністрації Євген Королюк розповів про нафто- та газовидобування в регіоні, зазначивши стан видобувної галузі та основні проблеми Чугуївського району.

Юрій Варжеїнов, перший заступник голови Чугуївської РДА, проаналізував соціально-економічні проблеми громад району, пов’язані з нафто- і газовидобуванням, та підкреслив необхідність результативної роботи з видобувними компаніями для пошуку шляхів розв’язання зазначених труднощів.

Координатор “Ресурсного центру розвитку громад Чугуївського району” Світлана Гапоник навела детальний аналіз результатів опитування громад стосовно прозорості видобувної галузі та інструментів щодо підвищення конкурентоспроможності району за допомогою плідної співпраці з компаніями, які займаються видобуванням газу та нафти на території району.

Експерти та організатори проекту від ГО “НОВА Енергія” розповідали про комунікаційну стратегію ІПВГ та її роль для територіальних громад, проблемні питання нафтогазового комплексу в Україні та перспективи їх вирішення, особливості ліцензування нафто- і газовидобування у Харківському регіоні.

Голів селищних та сільських рад Чугуївського району особливо цікавило вирішення практичних завдань, зокрема руйнування доріг буровою технікою та малий рівень економічної вигоди для громади від діяльності видобувних компаній у регіоні.

Великий інтерес до доповіді та більшість питань від учасників круглого столу було адресовано Вадиму Мохову, директору ТОВ “Пром-Енерго-Продукт”. “Видобувні компанії також мають цілу низку проблем економічного, технологічного та соціального характеру, але вони мають рішучі наміри щодо налагодження партнерських відносин з громадами та надання допомоги у вирішенні існуючих проблем”, сказав Вадим Мохов.

За його словами, для побудови шляхів подолання більшості труднощів необхідна реальна підтримка влади, прозорість оподаткування видобувної галузі та працюючі законодавчі проекти, які стануть запорукою реалізації стабільної соціальної політики з боку видобувних компаній.

Під час підсумкового обговорення учасники круглого столу “Прозорість нафтогазового комплексу Чугуївського району” дійшли до єдиного висновку: необхідно розробити дієві інструменти для налагодження конструктивного діалогу між громадськістю та видобувними компаніями і саме таким методом вирішувати більшу частину існуючих проблем та непорозумінь у громадах.

Захід організовано в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ГО “НОВА Енергія”