Діалог громад і видобувних компаній можливий, якщо цього прагнуть обидві сторони

14 липня в залі засідань Шишацької РДА відбувся круглий стіл на тему: “Видобувна галузь Полтавщини: економічний розвиток, чи занепад для громад”. Мета заходу полягала у обговоренні можливостей, які відкриває міжнародний стандарт Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та спільні дії місцевої влади та громади із впровадження ІПВГ у Полтавській області.

Організатором круглого столу стала Полтавська філія Суспільної служби України, керівником якої є Ганна Кіященко. Вона розповіла присутнім про актуальність цієї теми та важливість обговорення проблем, які виникли в регіоні в результаті діяльності видобувних компаній. Пані Ганна наголосила, що вирішення проблем можливе лише за умови врахування інтересів громади, влади та видобувних компаній. Комплексний підхід та врахування потреб всіх зацікавлених сторін допоможе зміцнити нашу енергонезалежність.

Експерт з ІПВГ Юрій Филенко виступив з презентацією “Суть Ініціативи прозорості видобувних галузей, презентація першого звіту ІПВГ” та показав карту меж ділянок спеціальних дозволів на користування надрами у Шишацькому районі. “Всього на Полтавщині видано близько 100 спецдозволів, 10 з яких знаходяться на території вашого району”, зазначив експерт.

2

Відповідаючи на питання присутніх, Юрій Филенко звертав увагу на те, що є всі інструменти для того, щоб отримувати переваги від видобутку вуглеводнів в нашому регіоні, але потрібно налагоджувати діалог, не боятись говорити про проблеми, і намагатись їх вирішити разом.

Під час круглого столу голова Шишацької РДА Віктор Іваненко розповів про співпрацю місцевої влади з приватними видобувними компаніями ПрАТ “Нафтогазвидобування”, ПрАТ “Пласт”.

“З цими підприємствами ми уклали угоди соціального партнерства. Кошти, які надходять за цими угодами, вкладаються в розвиток соціальної сфери, освітніх та медичних закладів, на усунення наслідків діяльності видобувних компаній. Але весь цей процес ще не повністю відрегульований. Ми готові і далі вчитись співпрацювати з компаніями, отримувати поради, адже тільки загальними зусиллями, ділячись досвідом, ми можемо отримати позитивні результати”, продовжив свою промову голова Шишацької РДА, – Нам невідомо, як розподіляються податки, після сплати їх компаніями до державного бюджета. Але не тільки видобувні компанії повинні дбати за соціальний розвиток громад. Ми вважаємо, що частина рентних платежів повинна йти до місцевих бюджетів. Це зменшить корупцію і залежність від компаній”.

Голова Шишацької районної ради Владислав Сафонов розповів про збільшення фінансування від ПрАТ “Нафтогазвидобування” з 1,5 млн. грн. в минулому році до 2,8 млн. грн. За його словами, частина з цих коштів призначена для ремонту водогону та об’їзних шляхів в с. Ковалівка Шишацького району. Пан Сафонов підкреслив, що зустрічі дуже корисні і бажано, щоб в таких обговореннях брали участь представники всіх видобувних компаній, які ведуть діяльність в районі.

1

Максим Асауляк – представник видобувної компанії ПрАТ «Нафтогазвидобування», яка входить до групи компаній DTEK, – зауважив, що вони мають лише два спецдозволи на користування надрами із 96 виданих в області. Він зазначив, що складно отримати нові дозволи через прозорий конкурс, в той час, коли невідомі на ринку компанії мають дозволи без зусиль і підтвердження своєї виробничої потужності.

Але це не заважає компанії співпрацювати з місцевою владою, а також здійснювати контроль якості питної води, ґрунтів та рівня радіації. Але, за його словами, потрібно переходити до цивілізованої моделі підтримки місцевих громад через сплату податків до місцевих бюджетів.

Захід відбувся в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

ІПВГ в Україні