Газова незалежність й екологія – головні теми форуму в Харкові

16 лютого 2017 року в Premier Hotel Aurora Харкова відбувся Форум «Ефективне управління ресурсами видобувних регіонів».

Проведення Форуму «Ефективне управління ресурсами видобувних регіонів» присвячено обговоренню екологічних проблем регіонів, пов’язаних з діяльністю видобувних компаній, та використанню механізмів Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) для їх вирішення. Участь у заході взяли представники органів державної влади, місцевого самоврядування, видобувних компаній та територіальних громад Сумської, Харківської та Донецької областей. Робота Форуму складалася з 3-х тематичних блоків. Перший блок присвячено співпраці місцевої влади, громади та видобувних компаній.

00

Відкривала роботу Форуму Світлана Мізіна, представник Німецького товариства міжнародної співраці GIZ. «Прозора та підзвітна видобувна галузь, а також ефективне використання коштів приведуть до енергонезалежності України та покращення стану екології видобувних регіонів», – зазначила Світлана Мізіна.

Володимир Скоробагач, заступник голови обласної ради, розповів про те, що майже 40% українського газу видобувається на Харківщині. «Завдяки прийнятому закону, який дозволить місцевим бюджетам отримувати частину ренти від видобутку газу, Харківщина може отримати додатково 750 млн. грн. на рік. Ці кошти будуть спрямовані на розвиток інфраструктури і соціальної сфери», – підкреслив Володимир Скоробагач.

«Співпраця видобувних компаній, влади та громад – одна з основних стратегічних задач у Сумській області», – сказала Тетяна Головко, заступник голови Сумської обласної ради.

Особливу увагу присутніх викликала доповідь Юрія Фесенко, директора газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування». За його словами, Шебелинське родовище – найбільше родовище газу в Україні, 90% газових магістралей також проходять через Шебелинку. Видобуток газу збільшується щороку, отже у 2020-2022 році Україна зможе самостійно забезпечувати власні газові потреби. «Велике значення для видобувних регіонів має закон про зміни до розподілу бюджетних коштів. Починаючи з 2018 року, в Україні до місцевих бюджетів зараховуватимуть частину ренти, яку підприємства нафто- та газовидобувної галузі сплачують за користування надрами. Таким чином, отримавши ці кошти, у видобувних регіонах зможуть самостійно вирішувати питання соціальної інфраструктури », – підкреслив Юрій Фесенко.

01

Людмила Немикіна, голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради, розповіла про формування бюджету за рахунок рентної плати від видобувних компаній у Харківському регіоні. За її словами, у 2016 році «Шебелинкагазвидобування» перерахувало до державного бюджету 12,3 млрд. грн., з них 300 млн. грн. отрималі місцеві бюджети різних рівнів. Згідно з новим Законом, у 2018 році розподіл 5% рентної плати від видобувних компаній відбудеться наступним чином: 2% коштів отримує обласний бюджет, 3% – об’єднані громади Харківщини.

Другий та третій блоки Форуму стосуються екологічних проблем та розвитку громад видобувних регіонів.

Григорій Дудченко, начальник відділу природно-заповідного фонду та довкілля Сумської обласної держадміністрації, розповів про аварійні ситуації на об’єктах нафтогазовидобувного комплексу Сумської області та необхідні дії щодо їх ліквідації та усунення.

2

Наталя Сидоренко, начальник відділу при Сумській обласній раді з розвитку громад, презентувала результати анкетування серед 27 територіальних громад, де відбувається видобуток вуглеводнів, стосовно проблем видобувної галузі та громадськості. За її словами, громадськість стурбована збільшенням рівня онкологічних захворювань в регіонах видобування вуглеводнів, а також проблемами питного водопостачання та пошкодження доріг у цих регіонах.

Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, розповів про взаємодію між громадами, видобувними компаніями та громадами. За його словами вже зроблено перший крок для побудови прозорого ланцюга “Видобуток – громадськість”. Видобувні компанії добровільно подали інформацію до Звіту ІПВГ, яка складається з двох блоків: 1-й блок питань містить дані про обсяги та місця видобутку газу та нафти, 2-й блок присвячено обсягам та отримувачам коштів, перерахованих від видобувних компаній.

3

Олексій Крайнюков, ХНУ ім. В. Н. Каразіна, доповідав про екологічну складову проблеми видобувних регіонів Харківської області на предмет забруднень від нафтогазового комплексу. «Сєвєродонецький техногенний вузол, згідно комплексному дослідженню Харківської області, містить 5 осередків забруднень, які належать до ретельного дослідження та впровадження механізмів їх вирішення», – зазначив Олексій Крайнюков.

Володимир Березін, ГО ЕКЦ “Бахмут, розказав про екологічні наслідки гірничо-видобувної діяльності у Донецькому регіоні. За його словами 75 тис. орних земель на Донеччині забрудненні внаслідок гірничо-видобувної діяльності, тому головним рішенням цих проблем є використання екологічних та альтернативних джерел енергії.

Олег Картавцев, ДП “Центр екологічних ініціатив”, розповів про методи проведення екологічної експертизи видобувної галузі. “Оцінка впливу видобування корисних копалин має бути незалежною та прозорою”, – підкреслив Олег Картавцев.

9

Ліна Плющакова, технічний директор Українського наукового інституту технічної екології, розповіла про залучення коштів фондів охорони навколишнього середовища різних рівнів для вирішення екологічних питань, пов’язаних з видобуванням корисних копалин. “З 2016 року екологічний податок розподіляється наступним образом: 20%-державний бюджет,80%-місцевий бюджет. Кошти екологічного податку можна використовувати тільки на вирішення екологічних проблем” ,- зазначила Ліна Плющакова.

Іван Столбовий, Балаклійський міський голова, розповів про можливості розвитку міст, прилеглих до осередків нафто- та газовидобування. “Безумовно, наявність у регіоні бюджетоутворюючого видобувного підприємства привносить рентні платежі, які використовуються для розвитку територіальної інфраструктури. Але також існує ряд проблем, пов’язаних з діяльністю видобувної компанії. Це проблеми екології, питного водопостачання та бездоріжжя”, – розповів Іван Столбовий.

Вадим Алтухов, член БГЗО з імплементації ІПВГ в Україні, активний громадський діяч (м. Костянтинівка) розповів про проблеми прозорості видобувної галузі Донецької та Луганської областей. За словами Вадима, ініціативна група з ІПВГ створила план дій та представила його представникам влади. Сьогодні ініціативна група поширює та інформує громадськість про прозорий підхід до проблематики видобувної галузі.

Галина Пронькіна, секретар Центру розвитку громад Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, радник президента Асоціації з фінансових та бюджетних питань, доповідала про можливості наповнення бюджетів ОТГ та співпрацю з видобувними компаніями. “Бюджет Харківської області в минулому році складає 60 млрд грн, з них 15,8 млрд грн складають рентні платежі, надані видобувною галуззю в Харківському регіоні”,- підкреслила Галина.

Роман Пономаренко розповідав про особливості та проблеми питного постачання в Харківському регіоні та дослідження басейну річки Сіверський Донець.

10

Олена Агапова, ГО “Нова Енергія”, доповідала про те, що однією із задач ІПВГ є розкриття інформації про видобувні компанії, види їхньої діяльності та сплачені податки. “На жаль, представники громади не ознайомленні з діяльністю видобувних компаній та не можуть виконувати громадський контроль”, – зауважила Олена.

Впродовж Форуму кожен учасник мав можливість задати питання, поділитися своїм досвідом співпраці та отримати корисну інформацію від представників видобувних компаній, представників влади та запрошених експертів.

Ініціатива прозорості видобувної галузі підтримується Урядами Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

ІПВГ в Україні