У США є загроза відміни розкриття платежів з боку видобувних компаній

Декілька останніх років нафтова індустрія активно зверталась до виконавчої влади та суду США з проханням відмінити рішення Комісії з цінних паперів та бірж, що передбачає розкриття платежів іноземним урядам видобувними компаніями. На думку компаній, відповідна правова норма, що є частиною відомого Закону Додда-Франка, дає конкурентні переваги іноземним фірмам, які не зобов’язані розкривати аналогічну інформацію про свою діяльність. Про це пише видання Bloomberg.

Зокрема, розкриття певної важливої для них інформації може ставити компанії у більш невигідне положення, оскільки їхні конкуренти, такі як аравійська Saudi Aramco чи китайська CNOOC Ltd, законодавчо не зобов’язані це робити.

Зміна влади в США після останніх президентських виборів цілком може посприяти нафтовим компаніям в реалізації їх прагнень. Палата Представників (Конгресу США) готова проголосувати за скасування даного рішення Комісії з цінних паперів та бірж. Лідер республіканської більшості в Палаті Кевін МакКарті у своєму інтерв’ю для Wall Street Journal охарактеризував описане рішення Комісії з цінних паперів та бірж як «тягар недоцільних ускладнень». У той час, коли колишній президент США Б.Обама міг би ветувати подібні рішення Конгресу, Дональд Трамп на це не піде. Більше того, Трамп бачить у скасуванні подібних фінансових обмежень ключ до стимулювання американських інвестицій і навіть обіцяв раніше, що за кожне нове регуляторне правило, що з’явиться за його каденції, він скасовуватиме два існуючих.

Однак, попри теоретичну користь для американської індустрії, проблема корупції залишається невирішеною. На думку Д.Кауфмана, директора організації Natural Resource Governance Institute (NRGI), відміна закону означатиме повне зречення від ініціативи та лідерства США у протидії корупції.

Ідея подібних заходів із розкриття виплат іноземним урядам проста: якщо іноземні нафтові компанії розкривають інформацію про виплату (наприклад, 1 млн дол) уряду країни Х, це означає, що законодавці та громадяни країни знатимуть, що цей мільйон мав прийти на рахунки державного бюджету. Однак у випадку, якщо надійшла менша сума, це свідчитиме про те, що відбулось корупційне діяння.

“Українська енергетика”, за матеріалами Bloomberg