На Полтавщині відбувся семінар про ефективне використання рентних коштів

У місті Гадяч, Полтавської області, 28 травня провели семінар “Визначення стратегій та складання проектів використання коштів від видобувних компаній у 2018 році відповідно до змін у законодавстві”. Тема семінару є доволі цікавою  для представників місцевих громад, адже внесення змін до Бюджетного кодексу, які передбачають розподілення 5% ренти від видобутку вуглеводнів регіонам, поставило Україну перед необхідністю краще контролювати податкові надходження та їх розподіл.

Семінар_в_Гадячі_26_05_2017_01

З 2018 року рентна плата розподілятиметься у такому співвідношенні: сільським, селищним та міським бюджетам — 1% (об’єднаним територіальним громадам — 3%), обласним бюджетам — 2%, районним бюджетам — 2%. Решта 95% буде зараховуватися до державного бюджету України.

Семінар_в_Гадячі_26_05_2017_05

Під час семінару експерт з місцевих бюджетів Віктор Бобиренко розповів про механізми контролю місцевих бюджетів, про інформацію, яка повинна обов’язково оприлюднюватися місцевими органами влади, пояснив яка варто визначити пріоритети при плануванні витрат з місцевого бюджету для сталого розвитку місцевої громади. Також окрема частина семінару була присвячена написанню проектів.  Тренер пояснював як сплановувати необхідні заходи та визначати потрібні ресурси для проведення цих  заходів.

Семінар_в_Гадячі_26_05_2017_07

Захід було проведено в межах проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні