Візит української команди ІПВГ до Монголії в деталях

Українська команда ІПВГ минулого тижня відвідала Монголію задля вивчення досвіду щодо електронного впровадження Ініціативи. До складу української делегації увійшли представниці Національного секретаріату ІПВГ Діна Нарежнева та Олеся Нехорошко, заступник голови БГЗО Олена Павленко, а також член БГЗО та член Правління EITI Олексій Орловський.

Монголія є другою країною в світі, яка отримала найкращу оцінку впровадження ІПВГ. Цікавим є підхід країни до роботи з компаніями: станом на 2016 рік звітність подають близько 2000 компаній, проте звірка даних відбувається тільки для тих, які пройшли визначений БГЗО поріг суттєвості, що складає близько 100. Слід зазначити, що вже зараз звітування відбувається за окремими проектами. Окрему увагу привертає робота ІПВГ Монголії в регіонах. Зокрема, субнаціональні ради ІПВГ діють у 21 аймаці (областях) та 17 сомонах (районах). Одним з головних досягнень у впровадженні ІПВГ є функціонування онлайн системи збору та розкриття даних, яке надає повний спектр інформації: дані щодо платежів компаній та результати звірки, дані щодо ліцензій на розвідку та видобуток корисних копалин, екологічні аспекти, графічне накладення координат ділянок на супутникові карти, обсяги видобутку тощо. Дані подаються підзвітними установами через окремий кабінет шляхом заповнення онлайн форми.

30698510_2016913191894431_3821593422534723443_n

За час візиту українська команда зустрілась з Секретаріатом ІПВГ Монголії та ІТ компанією, що розробляла зазначену онлайн-платформу. Також, відбулись зустрічі з представниками міністерств та відомств Монголії, до сфери повноважень яких входить видобувна галузь країни, профільної бізнес-асоціації та Незалежним Адміністратором (KPMG), а також монгольським філіалом NRGI та Форуму відкритого суспільства, на яких кожна зі сторін поділилась як своїм досвідом використання платформи, так і досвідом співпраці в рамках Ініціативи прозорості.

Також у рамках візиту відбулась конференція щодо обміну досвідом між Україною та Монголією в імплементації ІПВГ, де було обговорено питання розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників, відкриття контрактів у видобувній галузі, співпраці між компаніями, урядом та громадами на місцевому рівні.

20180411_102417

Українська команда ІПВГ відвідала один із регіонів Монголії, де запроваджується багатостороння співпраця на місцевому рівні – Заамар. Там відбулась зустріч з членами багатосторонньої групи, а також обговорення з громадами екологічних проблем видобувної діяльності (зокрема використання територій пасовищ для видобутку корисних копалин).

ф 2

Голова Національного Секретаріату ІПВГ в Україні Діна Нарежнева прокоментувала результати візиту: «Онлайн платформа в Монголії дійсно значно вдосконалює процес збору та розкриття даних. Ця система дозволяє уникати дворічного відставання у часі, зменшує навантаження на підзвітні установи та надає користувачу інформацію у зручному форматі: інфографіки, карт тощо. Основним із завдань ІПВГ в Україні на поточний рік буде пошук електронних рішень, які б допомогли створити у нас подібну систему».

Візит відбувся 9-15 квітня 2018 року, за підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, та Міжнародного Фонду «Відродження».

За матеріалами Dixi Group